Buurt AED in de wijk

Buurt AED in de wijk

Een Automatische Externe Defibrillator (AED) is een draagbaar apparaat dat het hartritme weer kan herstellen bij een hartstilstand. Dit gebeurt door het geven van een elektrische schok. Bij een hartstilstand staat het hart meestal niet helemaal stil. Dat lijkt alleen zo. De hartkamers worden heel snel en chaotisch geprikkeld, waardoor ze niet meer samentrekken. Dit heet ventrikelfibrilleren. Een AED is dan nodig om het hart te resetten en weer normaal te laten kloppen. Dit resetten noemen we defibrilleren.

Sinds kort beschikt onze buurt ook over een buiten-AED welke 24/7 bereikbaar is. De buurt-AED hangt bij Vakgarage Leeuwenburg op de Charloisse Lagedijk. Een tiental bewoners heeft  zich aangemeld als vrijwilliger en starten binnenkort, via de Hartstichting een cursus reanimeren met gebruik van een AED. Daarna zullen zij zich  aanmelden als Burgerhulpverleners.

Wilt u als bewoner van onze wijk ook Burgerhulpverlener worden en leren omgaan met een AED? Meldt u dan zo spoedig mogelijk aan door een mail met uw naam en adres te sturen naar secretariaat@bocz.eu. De cursus duurt in totaal 4 uur, en zal worden gegeven op een zaterdagochtend of middag in de kantine van cricketclub PCCR op de Zuiderparkweg.

Lees meer over een AED