Hornbach Charloisse Poort

Rotterdam is door bouwmarktketen Hornbach benaderd met een initatief op bedrijventerrein Charloisepoort aan de Driemansteeweg in Charlois. De beoogde locatie wordt op dit moment in gebruik genomen door Jet Cars en zal bij ontwikkeling van Hornbach bestaan uit een bouwmarkt van 8.325 m2 wvo met 2.620 m2 wvo tuincentrum, plus een drive in (waarvan 2.462 m2 overdekt). Vanuit de stedelijk context is de grondhouding van de gemeente Rotterdam positief ten aanzien van dit initiatief.

In deze specifieke situatie doet zich een groot probleem voor, namelijk het risico op een forse toename van de verkeersonveiligheid en het ontstaan van een verkeersinfarct. Uit de verkeersongevallenregistratie database (VIAstat) blijkt namelijk dat met enige regelmaat ongelukken hebben plaatsgevonden. Dit nog zonder een vestiging van Hornbach in de omgeving die een enorme verkeersaanzuigende werking heeft met alle (verkeers-)veiligheidsrisco’s van dien.

Daar komt nog bij dat het verkeersmodel van de Mobiliteitsregio Rotterdam Den Haag (MRDH-model) nu al laat zien dat er een hoge belasting is op de bestaande wegen en kruispunten. Die belasting zal alleen maar toenemen met de realisatie van een Hornbach, waarbij maatregelen om een verkeersinfarct te voorkomen op dit moment nog volledig ontbreken. Alle bedrijven op het bedrijventerrein Charloisse Poort zullen hierdoor minder (snel) bereikbaar zijn met alle economische gevolgen voor deze bedrijven van dien.

De BOCZ heeft dan ook zeer grote twijfels over deze plannen. Aan de ene kant zorgt het natuurlijk voor de nodige werkgelegenheid, maar op grote verkeersproblemen zitten wij en omwonenden ook niet te wachten. Bovendien zijn er al een aantal andere bouwbedrijven gevestigd, zoals de GAMMA, Ceraniq Bouwmaterialen, Asto Keukens & Badkamers, BREUR ijzerhandel etc. Zij zullen veel klandizie verliezen met de komst van een Hornbach, voor hun voortbestaan moet dan ook worden gevreesd. Maar niet alleen doe-het-zelfzaken of tuincentra, maar onder meer ook dierenwinkels, woonwinkels, keuken- en badkamerspecialisten en fietshandelaren in de omgeving zullen worden getroffen.

Agendapost adviesaanvraag Hornbach Rotterdam

Adviesaanvraag Hornbach Driemansteeweg Rotterdam

Nota van Beantwoording Omgevingsbeleid

ECONOMISCHE WAARDE CHARLOISSE POORT

Quick-Scan-Bedrijventerreinen-Rotterdam-ROB